Jul 25, 2013

The result is....

cheritera oleh.. Dhya Surya at 3:45 PM 1 comments Links to this post


Dengan ini resul MGTT dh keluar....

Fasting : 4.78
2 HPP : 8.18

failed!
dan disyaki ada kencing manis...


oleh yang demikian nurse dan doktor suruh buat BSP (Blood Sugar Profile) ....
dari 32 week sampai 36 week...
2 minggu sekali..
terkebil-kebil mata bila nurse bagi peneranagan nak kena cocok jari 4 kali dalam 1 hari.....

nurse dan doktor bagi pilihan untuk buat sendiri kat rumah atau datang KK...
kalau datang KK miss puasa...
sebab lepas ambik BSP kena makan....

okey cara kalau buat kat KK...

  • Puasa start 10.00 pm sebelum hari untuk buat ujian 
  • Esok paginya 8.00 am datang KK ambik 1st test (pastu makan sarapan macam biasa)
  • Dalam 10.00 am sambung puasa  2 jam semula….2 jam lepas puasa dalam 12.00 pm.. datang KK amik darah utk 2nd test (pastu makan lunch macam biasa)
  • Dalam kul 2.00 pm puasa lagi  2 jam… dalam kul 4.00 pm datang KK amik darah utk 3rd test (pastu makan  biasa)
  • dalam kul 5.00 pm puasa lagi  2 jam... dalam kul 7.00 pm datang KK amik darah utk 4th test (makan la balik macam biasa)
untuk setengah KK kul 5.00 pm daha tutup...
so untuk kul 7.00 pm punya BSP boleh pergi klinik swasta...
penat ooo ulang alik KK 4 kali...


cara lain tak nak penat dan boleh puasa adalah dengan beli BSP set atau pinjam la kat member-member yang ada set BSP ini...

bila ada set sendiri boleh buat lepas berbuka....

makan kena jaga la sehingga bersalin nie...
daripada kena ambik insulin....
oooooohhhh TIDAK!
wwwwaaaaaa....


till then, 
Dhya Surya.

Jul 12, 2013

Untuk kali ke-3

cheritera oleh.. Dhya Surya at 4:20 PM 0 comments Links to this post

semalam 11/01/2013 pergi check up untuk 30 minggu...
result mgtt dah dapat...

boarder.....

untuk yang 1st time 
before : 5.32
after : 7.26

untuk yang 2nd time 
before : 4.36
after : 7.38

dan sekarang doktor request buat for the third time...
on 19/07/2013


miss 1 hari puasa la nampaknya......


till then, 
Dhya Surya.

Jul 10, 2013

Ramadhan as Ibu to be...

cheritera oleh.. Dhya Surya at 3:59 PM 1 comments Links to this post

Salam Ramadan 1434H...

saya dah 30 minggu....

baby sangat aktif, kerap menendang...
kadang-kadang rasa degupan yang laju pada perut...
rasa happy bila keadaan ini....

untuk hari pertama ini...
allhamdulillah...baby still aktif...

macam rasa berpusing-pusing pun ada...

ibu usap perut sambil kata...
"sayang...jap lagi magrib kita makan ye....
sekarang kita sama-sama tahan dulu ye sayang...."


till then, 
Dhya Surya.

nota kaki : teringin nak makan roti sapu ngn planta dan gula, pastu cicah air milo...
gara-gara tengok budak pra yang tak posa tadi makan....

"Ya allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-mu."

Aamiin ya rabbal aa'lamiin.

 

one + one = three ?? Copyright © 2012 Designed by Ipietoon Sponsored by Online Shop Vector by Artshare Re-Design By Nabila Medan