Aug 27, 2013
Akar Fatimah
ini
lah dia akar fatimah yang di rendam minggu lepas….
kembang
semangkuk….ko……
pejam
celik mata negok…
padahal
baru 36 week masa rendam…
dalam
hati terdetik “nak bersalin dah ke????”
oleh kerana aku bukanlah orang yang berani minum air akar...
so aku keringkan balik akar nie...
sekang dok kuncup balik dok dalam bekas....
Akar fatimah ni aku dapat dari nenek Incik Suami...
entah berapa generasi yang dah guna...
sampai kat aku....kembang terus kuncupkan balik....
untuk mempercayai tentang akar fatimah ni bergantung pada kepercayaan masing-masing...
apa-apa pun semuanya terpulang kepada kekutan fizikal dan mental ibu yang mengandung....
buat masa sekarang aku amalkan minum air zam-zam dan air selulusuh yang Incik Suami buat menggunakan air mineral....
kalau di pikirkan takut...
memang aku takut...
takut kena jahit.....huhuhuhuhu.....
bila aku takut aku akan baca ayat ni...
till then,
Dhya Surya.
Categories
IBU TO BE
Aug 23, 2013
Aug 6, 2013
WHOOPIE PIES
Pernah tengok tak benda alah ini...
macam cocopie kan??
last week guru besar bagi...
kate dia anak dia yang buat....
sedap....
tak berapa manis....
info tentang whoopie pie...
sumber : http://www.nuristimewa.com
"Whoopie Pie ini adalah makanan pencuci mulut yang laris di US. Ianya adalah gabungan pai, kek, dan biskut (cookie). Pada permulaan sejarah Whoopie Pie ini, ianya adalah salah satu makanan pencuci mulut yang dimasak dan dibungkus oleh wanita ‘Pennsylvania Amish (Dutch)’untuk dijadikan bekal makanan tengah hari kepada para petani. Dimana, setiap kali tiba waktu makan tengah hari, para petani akan menjerit, “Whoopie !!…” Maka dari situlah pencuci mulut ini mendapat nama ‘Whoopie Pie‘. Sebelum diberi nama whoopie pie, pencuci mulut ini lebih dikenali dengan nama ‘hucklebucks‘ atau ‘creamy turtles‘. Para petani percaya, pencuci mulut ini asalnya dibuat dari sisa lebihan kek."
Tentang resipi pulak
ada macam-macam version....
different pada top cover dan base nya....
chocolate dan red Velvet...
ini yang version chocolate whoopie pie...
sumber : http://daporcomel.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1 3/4 cawan (230g) tepung gandum*
- 3/4 cawan (75g) serbuk koko*
- 1/4 sudu teh esen baking soda*
- 1 sudu teh esen vanila - ayak bersama bahan2 bertanda
- 3/4 cawan (170g) cawan mentega
- 3/4 cawan (150g) cawan gula castor
- 1 biji telur gred A
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/4 cawan (60ml) buttermilk ( saya campurkan 1 sudu teh cuka+60ml susu segar dan biar 10 minit)
- 1/2 cawan (120ml) instant coffee/ air suam ( saya guna instant coffee)
FILLING : boleh guna choc
ganache, buttercream, peanut butter atau nutella
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Masukkan telur dan pukul sebati. Masukkan esen vanilla.
- Didalam bekas lain, satukan buttermilk dan coffee/air suam.
- Menggunakan kelajuan rendah, masukkan tepung berselang-seli dengan buttermilk (mulai dengan tepung akhiri dengan tepung juga)
- Menggunakan ice-cream scoop/piping bag, paip adunan keatas dulang pembakar yang telah dialas kertas baking terlebih dahulu. Jarakkan anggaran 5cm.
- Bakar selama 10-12 minit atau sehingga masak.
ini pulak yang version Red velvet whoopie pie...
sumber : http://www.nuristimewa.com
Bahan-bahan;
2 ½ cawan Tepung (all
purpose flour)
1 teaspoon Serbuk Koko
½ teaspoon Baking Powder
¼ teaspoon Baking Soda
¾ cawan (170g) Butter (suhu bilik)
1 cawan (200g) Gula Castor
1 biji Telur (saiz besar – suhu bilik)
1 teaspoon Vanilla Esen
¾ cawan (180ml) Buttermilk**
1 tablespoon Pewarna Merah
1 teaspoon Serbuk Koko
½ teaspoon Baking Powder
¼ teaspoon Baking Soda
¾ cawan (170g) Butter (suhu bilik)
1 cawan (200g) Gula Castor
1 biji Telur (saiz besar – suhu bilik)
1 teaspoon Vanilla Esen
¾ cawan (180ml) Buttermilk**
1 tablespoon Pewarna Merah
**Info Buttermilk
Cara mudah untuk buat Buttermilk adalah dengan mencampurkan ¾ cawan susu segar dengan ¾ teaspoon cuka atau perahan lemon. Biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Cara mudah untuk buat Buttermilk adalah dengan mencampurkan ¾ cawan susu segar dengan ¾ teaspoon cuka atau perahan lemon. Biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Cara Membuat;
~
Panaskan oven suhu – 190°C.
~
Satukan dalam satu bekas dan ayak/tapiskan tepung, serbuk koko, baking powder
dan baking soda. Ketepikan.
~ Dalam bowl
mixer, satukan butter dan gula castor. Pukul hingga kembang. (Jangan
pukul lama sangat. Pukul agak-agak warna butter putih sikit, cukuplah)
Kemudian masukkan telur, pukul hingga sebati. Masukkan pula vanilla esen, pukul
sebati.
~ Dalam
bekas lain, satukan buttermilk dan pewarna merah. Kacau sebati.
~
Dengan kelajuan ‘mixer – low speed‘, masukkan adunan tepung dan bancuhan
buttermilk berselang-seli. Bermula dengan tepung, berakhir dengan tepung. (Cara
biasa seperti buat Kek Red Velvet).
“Tepung → Buttermilk → Tepung → Buttermilk →Tepung”
“Tepung → Buttermilk → Tepung → Buttermilk →Tepung”
~ Bila
semua adunan dah sebati, bolehlah mulakan membentuk. Dibawah ini contoh adunan
yang sudah sedia untuk dibentuk.
~ Ada 3
cara untuk membuat bentuk Whoopie
Pie.
1.
Guna Scoop Ais Krim – Cara paling
mudah. Gunakan scoop ais krim yang bersaiz lebih kurang sama saiz dengan 1
tablespoon.
2.
Guna ‘Piping Beg‘ dan ‘Nozzle‘ – Boleh juga. Tapi kena
pastikan anda boleh dapatkan saiz bentuk yang sama semasa memicit piping beg.
3.
Guna ‘Sudu Sukat‘ 1 tablespoon – Cara
terbaik juga untuk dapatkan whoopie pie yang sama saiz. Dibawah adalah gambar
sudu sukat 1 tablespoon yang saya gunakan.
~
Alaskan dulang pembakar dengan ‘baking paper‘. Semasa menyusun adunan
diatas baking paper, pastikan ruang antara 1 adunan dengan adunan
yang lain sebanyak 2 inci (5cm).
~ Kalau
lihat gambar diatas, ada nampak tak bentuk tajam-tajam ala-alatanduk kesan
kita bentuk adunan tadi. Cara nak hilangkan tanduk-tanduk itu,
basahkan jari anda dan tekan perlahan bahagian tajam adunan itu menggunakan
jari untuk hilangkan kesan tanduk tersebut.
~ Contoh adunan yang dah
siap, untuk dibakar.
~
Dengan kepanasan oven 190°C, bakarkan adunan selama 9 – 10 minit. Dibawah
adalah contoh Whoopie Pie yang sudah siap dibakar. Nak tahu sama ada Whoopie
Pie sudah masak atau belum, cucuk whoopie pie dengan lidi pencungkil gigi.
Kalau tiada adunan melekat pada lidi, maknanya whoopie pie sudah masak…
~
Sementara menunggu whoopie pie sejuk, bolehlah sediakan Krim Fillinguntuk whoopie pie ini.
Bahan-bahan Filling;
125g Cream Cheese
50g Butter
80g Gula Icing
50g Butter
80g Gula Icing
Cara Membuat;
~ Pukul cream cheese dan
butter hingga kembang.
~ Dengan kelajuan ‘low
speed‘, masukkan gula sedikit demi sedikit.
~ Siap. Masukkan dalam piping
beg untuk dijadikan filling.
~ Saya gunakan Coklat Nuttella sebagai hiasan
atas.
Siap… Bolehlah dimakan..
nyum~ nyum~
kesimpulannya....
kena buat sendiri....
mak buyung tak puas dapat makan 3 biji je!!!!!!!!!!!
till then,
Dhya Surya.
Categories
makan
Subscribe to:
Posts (Atom)
"Ya allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-mu."
Aamiin ya rabbal aa'lamiin.