Feb 22, 2012

kalau dah ajal...

cheritera oleh.. Dhya Surya at 8:48 PM
21 February 2012
waktu : 1050 am
venue : Presint 17RK2

saya terima pangilan interview untuk sebuah syarikat swasta.
setelah saya call incik suami untuk mendapat keizinan saya siap-siap,
masuk dalam dan panaskan kodok hitam.
dalam hati dah gundah gulana tapi buat tak tau saje.

keluar je simpang parking.....

BBBBBBBEEEEEEEEERRRRRBBBBBOOOOMMMMM!!!!!!!!

kodok hitam melangari sebuah persona!!!!

sudah...baru melangkah kaki nak mencari rezeki, satu musibah mendatang.
apa yang saya rasa waktu itu???

bukan takut kena marah dengan Mr. Persona...
bukan takut lewat pergi interviuw...
bukan takut incik suami marah...

tapi...

saya pikirkan macam mana nak tanggung semua cost baik pulih kodok hitam dan Mr. persona???



keadaan kodok hitam....






mangsa....


setelah baik punya saya, ngaku saya yang bersalah...
saya call incik suami bagi tau isterimu terchenta ini
telah menyebabkan kodok  hitam ggeedeebuusss....

eeemmm...extend interview.
setal dengan kecuaian saya, incik suami dan saya pulang semula kerumah.

setelah itu saya mencemar dulu pada ayahanda terchenta...

saya : assalamualaikum ayah...
ayah : wa`alaikummusalam...
saya : ayah sehat???
ayah : sehat...ayah ada kat site nie...

dengan x semena-mena...

saya : aaaaaaaayyyyyyyaaahhhhh along dah langgar kater orang...
* empanggan terus pecah*
ayah : abis tu macam mana...along okey x??? ada pape x??? ada report polis ke???
saya : along okey....xder report...cuma sekang macam mana along nak ganti...
ayah : xpe2 ayah ada...abis tu apa guna ayah...harta bnyak2 untuk sape???
saya : along mmmmaaallluuuu...
ayah : anak beranak apa nak malu...abis tu ayah nie siapa??? dah2 jangan sedih2 ayah ada...sekarang g sembahyang zohor dan solah hajat...
saya : terima kasih ayah...alaong mintak maap...

itulah kasih seorang ayah...duit bukan jadi ukuran...
kasih sayang untuk selamanya..

jam 3.00 petang...
saya teruskan jugak pergi interview, pergi naik baby blue. incik suami yang hantar.
on the way..lalu satu simpang nak ke seri kembangan....

KKKKKEEEEELLLLLEEETTTTTUUUUKKK...

Ya Allah....
serpihan batu terpelanting pada cermin depan...
retak seribu...hati ku...

dugaan datang menimpa...
saya pandang incik suami...incik suami pandang saya...
berenti baby blue tepi jalan...

dalam hati dah xsenang...nak balik rumah sekang...
incik suami cakap xapa..
DIA sayang kat kita tu yang DIA bagi macam-macam dugaan...

kami teruskan perjalanan. waktu tu dah masuk jam 4.00 petang...
saya call semula company tu...
dengan senang hati...HR DPTM boleh jawap...

" xpe cik...cik boleh datang esok saja"

wwwwwaaaaaaaa.....
dah la macam-macam jadi...balik rumah saya rehat dan tido...
on 8.00 something ibu call...

ibu : assalamualaikum...
saya : wa`laikummusalam
ibu : along buat apa???
saya : x buat apa2...ibu kat mana???
ibu : ibu kat tempat parking rumah along nieeee....
saya : what??? buat apa ibu susah2...okey i coming...

anak ibu pun siap-siap nak jumpa ibu nya...
empangan pecah sampai rumah banjir...
huhuhuhuhu...


nota dhya : segala yang terjadi ada penyebabnya, cuma kita sebagai InsanNya nampak x nampak je. Kasih Ibu bawa kesyurga...kasih ayah membawa bahagia...
hargai mereka sebelum terlambat.

0 comments:

"Ya allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-mu."

Aamiin ya rabbal aa'lamiin.

 

one + one = three ?? Copyright © 2012 Designed by Ipietoon Sponsored by Online Shop Vector by Artshare Re-Design By Nabila Medan