Apr 25, 2012

air OH air.....

cheritera oleh.. Dhya Surya at 4:37 PM 2 comments Links to this post

air....
satu keperluan dalam hidup....

apa kaitan sekarang ini dengan "air"???
setelah melalui medical check-up
saya di dapati kekurangan air dalam badan!!!
SANGAT KURANG...

usaha saya sekang adalah.....
memastikan diri ini
 mengambil air 2-3 gelas setiap setengah jam....

 aaaaddduuuhhhh....
menjadi tetamu toilet la nanti....




Apr 18, 2012

RABU YANG CERIA.....

cheritera oleh.. Dhya Surya at 4:57 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum....
tak ada banyak nak "menaip".....
nie je.....
^_^
 

Apr 17, 2012

body shop TQ!!!

cheritera oleh.. Dhya Surya at 11:00 AM 2 comments Links to this post
Allhamdulillah....
rezeki seterusnya....
dari THE BODY SHOP .......

<clik untuk tumbesaran>


sambil-sambil tu jawap je la.....
ada rezeki "sangkut" lagi....
hihihihihi....




then semalam....
sebelum balik rumah apa lagi online muka buku la...
hehehehehe....
sekali ada notification dari The Body Shop 


<clik untuk tumbesaran>


nak tau dapat apa????
dapat nie InsyaAllah...





bertambah-tambah lagi item The Body Shop yang ada....
^_^
yang penting ALLHAMDULLILAH....



 

Apr 16, 2012

Rezeki dari Ratu Sehari

cheritera oleh.. Dhya Surya at 3:18 PM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.....
allhamdulillah....
 rezeki dari pada Allah macam - macam cara boleh di perolehi...


daripada entry ini...
saya memang ada join contest dalam Ratu Sehari...


alang-alang dah belikan...
bukan susah pun.... nak join....
jawap soalan.....bagi personal detail....
then poskan......
InsyaAllah....kalau ada rezeki ada la callkan2....
huhuhuhuhuhu.....


15 April 2012 lepas....
 saya dan incik Suami pergi Expo Indian Wedding di Mid Vally...
Ratu Sehari ada buka booth...
so untuk pemenang yang tak bleh datang 9 April 2012...
boleh collect kat expo nie je.....


 saya dengan Incik suami berkobar-kobar pergi ...
tujuan nya satu untuk mengambil hadiah....
huhuhuhuhu....
nak tau dapat apa????

"item" nya.....
memang kena pada masa saya yang semakin demok...
bile ngok je "item" tu....
rasa jadi macam DUTA product pun ada....


jom ngok apa "item" nya.....







memang kena pada saya.....
apa-apa pun......

 TERIMA KASIH RATU SEHARI....^_^
TERIMA KASIH MIREICA...^_^
TERIMA KASIH...TRIPO-X...^_^




Apr 13, 2012

Dikala ini.....

cheritera oleh.. Dhya Surya at 1:21 PM 0 comments Links to this post


Salam Jumaat...
^_^

Dua hari lepas bumi Allah ini...
 di gegarkan dengan GEGEARAN amaran dariNYA...
gegaran TSUNAMI...


malam tadi sebelum tido...
sempat lagi saya ngn Incik Suami memuhasabah diri...
terimbau peristiwa israk dan mikraj yang di lalui oleh Nabi Muhammad SWT dan malaikat Jibril dan Israfil....




jom kita muhasabah diri dengan cerita ini....


Semasa Israk (Perjalanan dari Masjidil-Haram ke Masjidil Aqsa)
Sepanjang perjalanan (Isra’) itu...
Rasulullah SAW ditemani oleh malaikat Jibrail dan Israfil. 
Tiba di tempat-tempat tertentu (tempat-tempat yang mulia dan bersejarah)
Rasulullah telah diarah oleh Jibrail supaya berhenti 
dan sembahyang sebanyak 2 rakaat.


 Antara tempat-tempat berkenaan ialah : 
I. Negeri Thaibah (Madinah), tempat di mana Rasulullah akan melakukan hijrah.
II. Bukit Tursina, iaitu tempat Nabi Musa AS menerima wahyu daripada Allah.
III. Baitul-Laham (tempat Nabi Isa AS dilahirkan).  


Dalam perjalanan itu juga
Rasulullah SAW menghadapi gangguan jin ‘Afrit dengan api jamung dan dapat
menyaksikan peristiwa-peristiwa simbolik yang amat ajaib, antaranya:-

 
Kaum yang sedang bertanam dan terus menuai hasil tanaman mereka.
Apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi
dituai. Hal ini berlaku berulang-ulang. Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail:
Itulah kaum yang berjihad “Fisabilillah” yang digandakan pahala kebajikan
sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
  

Tempat yang berbau harum, Rasulullah SAW diberitahu oleh Jibrail: Itulah
bau kubur Masyitah (tukang sisir rambut anak Fir’aun) bersama suaminya dan
anak-anaknya (termasuk bayi yang dapat bercakap untuk menguatkan iman
ibunya) yang dibunuh oleh Fir’aun kerana tetap teguh kepada Allah (tak
mahu mengakui Fir’aun sebagai Tuhan).


  Sekumpulan orang orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap
kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan pula.
Demikaan dilakukan berkali-kali, Jibrail memberitahu: Itulah orang-orang
yang berat kepala mereka untuk sujud (sembahyang).

  Sekumpulan orang yang menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur)
dengan secebis kain. Mereka dihalau seperti binatang ternakan. Mereka
makan bara api dan batu dari neraka Jahannam. Kata  Jibrail Itulah orangorang yang tidak mengeluarkan zakat harta mereka. 


 Satu kaum, lelaki dan perempuan, yang memakan daging mentah yang busuk
sedangkan daging masak ada di sisi mereka. Kata Jibrail: Itulah lelaki dan
perempuan yang melakukan zina sedangkan lelaki dan  perempuan itu
masing-masing mempunyai isteri dan suami.


 Lelaki yang berenang dalam sungai darah dan dilontarkan batu. Kata Jibrail:
Itulah orang yang makan riba.


  Lelaki yang menghimpun seberkas kayu dan dia tak terdaya memikulnya, tapi
ditambah lagu kayu yang lain. Kata Jibrail: Itulah  orang yang tak dapat
menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah yang lain.


 Satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan
penggunting besi berkali-kali. Setiap kali di gunting, lidah dan bibir mereka
kembali seperti biasa. Kata Jibrail: itulah orang yang membuat fitnah dan
mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.


Kaum yang mencakar muka dan dada mereka dengan kuku tembaga mereka.
Kata Jibrail: Itulah orang yang makan daging manusia (mengumpat) dan
menjatuhkan maruah (mencela, menghinakan) orang.

 
Seekor lembu jantan yang besar keluar dari lubang yang sempit. Tak dapat
dimasukinya semula lubang itu. Kata Jibrail: Itulah orang yang bercakap besar
(takbur), kemudian menyesal tapi sudah terlambat. 


Seorang perempuan dengan dulang yang penuh dengan pelbagai perhiasan.
Rasulullah tidak memperdulikannya. Kata Jibrail: Itulah dunia. Jika Rasulullah
memberi perhatian kepadanya, nescaya umat Islam akan mengutamakan
dunia daripada akhirat. 


Seorang perempuan tua duduk di tengah jalan dan menyuruh Rasulullah
berhenti. Rasulullah SAW tidak menghiraukannya. Kata Jibrail: Itulah orang
yang mensiakan umurnya sampai tua.  



Seorang perempuan bongkok tiga menahan Rasulullah untuk bertanyakan sesuatu. 
Kata Jibrail: 
Itulah gambaran umur dunia yang sangat tua dan
menanti saat hari kiamat......



Setibanya di masjid Al-Aqsa, 
Rasulullah turun daripada Buraq. Kemudian masuk ke
dalam masjid dan mengimamkan sembahyang dua rakaat 

 dengan segala anbia’, aulia’ dan mursalin menjadi makmum. 
Pada suatu tika Rasulullah SAW terasa dahaga,
lalu dibawa Jibrail dua bejana yang berisi arak dan susu. 

Rasulullah memilih susu lalu diminumnya. 
Kata Jibrail: Baginda membuat pilihan yang betul. 
Jika arak itu dipilih,
nescaya ramai umat baginda akan menjadi sesat. 
 



itulah antara kisah yang saya dan Incik Suami renungkan malam tadi....
sedangkan pada peristiwa israk dan mikraj ini dunia di umpamakan seperti perempuan bongkok tiga...
macam manalah keadaannya sekarang....

pelbagai petunjuk yang DIA beri 
menandakan kita semua semakin dekat degan NYA....
cuma kita semua yang bergelar INSAN sentiasa LUPA...
 

Apr 10, 2012

tak banyak...tapi cukup bernilai...

cheritera oleh.. Dhya Surya at 4:15 PM 2 comments Links to this post
Allahamdulliah...
rezeki daripada Allah... ^_^
walaupun nilainya kecil...
tapi bila kita menerimanya dengan rasa yang penuh syukur...
ia akan menjadi nikmat yang seenaknya...





Apr 6, 2012

CERITERA DHYA....

cheritera oleh.. Dhya Surya at 8:44 AM 2 comments Links to this post
Assalamualaikum.....
Salam Jumaat...
^_^
sejak-sejak lagu "BALIK KAMPUNG" jadi lagu RASMI KFC...
itu jer la yang bermain di bibir.... 

"tak henti-henti senyum dari tadi"

tapi sekarang ini nak citer tentang......
hal di bawah.....

< clik untuk tumbesaran>


rezeki Allah.... ^_^
bila dah termaktub kita ada bahagian nya...
InsyaAllah...segalanya lancar....


nota dhya : kijo tempat baru "SUPER DUPER BUSY"..... huhuhuhuhu.....

"Ya allah, apabila rezekiku ada di langit, maka turunkanlah, apabila di dalam bumi maka keluarkanlah, apabila di laut maka naikkanlah, apabila jauh maka dekatkanlah, sekiranya dekat maka permudahkanlah, dan sekiranya sedikit maka perbanyakkanlah dan sekiranya sedia banyak maka permudahkanlah untuk mendapatkannya , juga berilah keberkatan terhadap rezeki tersebut dan berikanlah rezeki padaku sebagaimana yang kujangka, dengan rezeki yang halal dan baik, serta banyak lagi keberkatan sehinggakan kutidak memerlukan sesiapa selain dari-mu."

Aamiin ya rabbal aa'lamiin.

 

one + one = three ?? Copyright © 2012 Designed by Ipietoon Sponsored by Online Shop Vector by Artshare Re-Design By Nabila Medan